недеља, 17. децембар 2017.

Čokoladni rolatić

Ako vam ostane ganache kreme posle ukrašavanja neke torte ili filovanja kolača, odvojite još vrlo malo vremena i napravite i ovaj rolatić! Meni se to jednom desilo i od onda sam počela da ga pravim i bez "ostataka" :)) Iako je kremast, lepo se seče i servira sa klasičnim sitnim kolačima.




Čokoladni rolatić


Sastojci:


Za koru:
4 belanceta
2 kašike šećera 
2 kašičice vanilin šećera 
4 žumanceta 
3 kašike mlevenih oraha (ili lešnika)
1 kašika prosejanog kakaa 

Za fil: 

100 ml slatke pavlake 
100 gr mlečne čokolade 
2 kašike eurokrema
1 kašika meda


Priprema: 

1. Prvo pripremamo fil: U šerpicu usuti slatku pavlaku i čokoladu izlomljenu na kockice, pa staviti na tihu vatru da se greje, uz mešanje, da se čokolada potpuno otopi. Pre tačke ključanja skinuti sa vatre i ostaviti na hladno da se potpuno ohladi i stegne. U hladan krem dodati kašiku meda i izmiksirati a onda staviti i eurokrem i dobro izmešati. 
* Napomena: klasična ganache (čita se ganaš) krema se pravi samo od čokolade i slatke pavlake, ja ponekad volim da je pojačam i dodam neki od lešnik namaza i malo meda, a vi to možete i preskočiti ako želite.
2. Priprema kore: Umutiti belanca u čvrst šne sa šećerom i vanilin šećerom, dodati žumanca, orahe i prosejan kakao.  Pek papir premazati maslacem i njime obložiti pleh u kome će se korica peći (dim. 32x30). Izliti smesu na pek-papir i peći u rerni na 180 stepeni, vodeći računa da se korica ne prepeče, da ne bi bila suva - kod mene se ispeče za deset minuta.
3. Čim se korica ispeče, odlepiti je sa pek-papira i blago uviti u rolat još dok je topla. Kada se prohladi, namazati je filom (ostaviti 3-4 kašike da se  premaže uvijeni rolat) i uviti. Ceo rolat premazati ostatkom fila a može se i samo posuti šećerom u prahu ili kakaom. Ostaviti ga u frižider da se dobro ohladi pa iseći na rolatiće i servirati.




Ovo je manji rolatić, koji se može servirati i sa sitnim kolačima. Ukoliko vam je potrebna veća količina kolača, savetujem da ipak napravite duplu meru, tj. dva rolatića :))




2 коментара:

  1. Јелисавета19. октобар 2018. 13:17

    Правила сам га у више наврата, служила некад самостално, некад уз остале ситне колаче...Сјајан избор кад вам треба једноставна и брза чоколадно-кремаста посластица...где да правим реформу тако често:-)) Једино што се овај ролатић брззззо поједе!;-).

    Велики поздрав!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jeste, Jelisaveta, možda nije loše povećati meru i praviti odmah dva rolatića, posebno ako ukućani baš vole čokoladne kolače ;)) Brzo se to secka i nestane :D

      Избриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...