петак, 22. децембар 2017.

Male vinske potkovice

Prhke, posne, jeftine i izdasne...fine za nastupajuce praznike! Prošlo je već šest godina kako sam recept objavila na Coolinarici i on je i dalje aktuelan, posebno u danima posta. A sastojke verovatno već sad imate u kući, potrebno je tek nešto više od pola sata da se naprave i ispeku i isto toliko vremena ako ćete ih dekorisati čokoladom :)






Male vinske potkovice


Sastojci: 

oko 450 gr brašna 
150 gr margarina 
1 dl belog vina 
3 kašike šećera u prahu 
2 kesice vanilin šećera 
prstohvat soli 

za glazuru: 100 gr čokolade i 3 kašike ulja 



Priprema: 

1. Pomešati razmekšali margarin sa šećerom i vanilin šećerom, zatim dodati brašno, so i vino pa mesiti da se dobije srednje meko testo (možda će biti potrebno jos malo brašna). 
2. Testo podeliti na 16 delova, od svakog komada testa formirati valjak debljine prsta, seći ga i formirati male potkovice. 
3. Stavljati ih na pleh obložen pek papirom i peći u rerni. Ispeku se za manje od 10 minuta, paziti da ostanu bele, ne smeju da požute! Pekla sam ih na 180 stepeni, najbolje je temperaturu pečenja odrediti prema svojoj rerni. 
4. Ostaviti ih na papiru da se prohlade a zatim umakati krajeve u prohlađenu glazuru koja se napravi tako što se čokolada i ulje rastope na pari ili u mikrotalasnoj. Ređati ih na celofan ili rešetku dok se glazura ne stegne.
   




Potkovice se mogu i cele umakati u čokoladnu glazuru a moze se upotrebiti i bela čokolada, tada su posebno dekorativne. Recept je iz časopisa Blic Žena. Fine su i prhke, kao i sva peciva sa belim vinom imaju poseban šmek ;) Od ove mere ispadne oko 50 malih potkovica.

Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...