среда, 14. фебруар 2018.

Punjena lisnata pogača


Jedna od najlepših koje redovno pravim! Ovo testo je toliko fino, meko kao pena a tako lepo se lista...Recept sam davno objavila na Coolinarici a u međuvremenu sam ga malo korigovala, i samo testo kao i punjenje. Po originalnom receptu, pogača se punila viršlama koje u poslednjih par godina jako retko koristim, ali to nije razlog da se ne upotrebi sir, pečenica, ajvar ili neka druga slana varijanta. U svakom slučaju, pogača koja je odlična i za svečanu trpezu a i za neke obične, svakodnevne prilike.



Punjena lisnata pogača 

Sastojci:

550 gr brašna (+50 gr) 
1/2 paketica svežeg kvasca 
2,5 dl toplog mleka 
1 kašičica šećera 
1 kašičica praška za pecivo 
2 ravne kašičice soli 
1 dl ulja 
1 dl tople vode 
150 gr maslaca 

Za punjenje:
100 gr sitnog ili krem sira
3 kašike parmezana
50 gr sitno iseckane pečenice ili kulena
1 puna kašika ajvara ili ljutenice
ili:
5 viršli bez omota 

Za premazivanje:
žumance, kašika ulja, semenke


Nekoliko napomena pre same pripreme:

Da bi testo bilo što bolje, potrebno je da svi sastojci budu sobne temperature, na taj način će testo brže i lepše da naraste.  Bilo bi dobro da se brašno proseje - ja to ne radim svaki put, ali je definitivno bolje ako imate vremena da to ipak uradite. Bilo šta da mesim, uvek počinjem sa manjom količinom brašna i celom količinom tečnosti koja je navedena u receptu, jer je uvek lakše dodati još brašna koliko je potrebno da se zamesi meko testo, nego da u startu umesite tvrdo testo i to je onda teže razmekšati dodajući tečnost. 
Pre mešenja, maslac (ili margarin) stavite u zamrzivač, taman će se za sat vremena dodatno rashladiti i biti lakši za rendanje po testu.
Priprema:
1. U toplom mleku razmutiti kašičicu šećera, kašičicu brašna i izmrvljen kvasac, dobro promešati i ostaviti da se kvasac aktivira. 
2. U činiju za mešenje staviti polovinu od ukupne količine brašna, prašak za pecivo, so, ulje, vodu i razmućeni kvasac. Najpre mešati varjačom, pa postepeno dodavati preostalo brašno, dok se ne umesi fino, mekano testo. Prekriti činiju i ostaviti na toplom mestu da nadođe oko sat vremena (leti to ide brže a zimi ga je bolje ostaviti duže da se fino udupla - preporučujem da se ostavi u hladnoj rerni i onda se rerna zatvori, tu je ušuškano i lepo nadođe ;)) 
3. Dok se testo diže, napravite punjenje. U činiji izmešati krem-sir, narendani parmezan, iseckanu pečenicu i ajvar. Nadev ne solim, jer je dovoljno slan sam po sebi a i testo je slano. Ostaviti ga u frižideru dok ne zatreba. Ukoliko ćete za nadev koristiti viršle, svaku iseći na pet delova, da dobijete ukupno 25 komadića. Ukoliko viršle imaju omot, prvo ga skinite pa ih onda isecite. 
3. Radnu površinu posuti brašnom, pa podignuto testo oklagijom rastanjiti na debljinu od pola centimetra i po njemu narendati hladan maslac. Zatim ga urolati i ostaviti na stolu da odmara 15 minuta. Obavezno ga prekriti čistom krpom da se ne suši dok stoji. 


4. Posle 15 minuta, rolat oštrim nožem iseći na 5 malih veknica, pa svaku od njih podeliti na pet delova. Svaki od delića rastanjiti na dlanu, staviti na njega po kašičicu nadeva zatvoriti sa svih strana i oblikovati između dlanova kao loptu (kao da oblikujete buhtle :))


 5. Ređati loptice u okrugli pleh obložen pek papirom (od 26 cm a može i malo veći). Ukoliko vam loptice nisu iste veličine, veće slagati uz rub pleha a manje u sredinu, pogača će lepše izgledati kad se ispeče :) 


6. Pogaču pokriti krpom i ostaviti još 15 minuta da se odmara, a zatim je premazati žumancetom, posuti semenkama i peći u prethodno zagrejanoj rerni, na 180 stepeni. Ako krene brzo da rumeni, u toku pečenja prekriti je alu-folijom.


Prava lepotica! 
Recept je objavljen na Coolinarici u martu 2013.




6 коментара:

  1. Jeko, lijepa ti je jako pogaca.
    Da se zaletim ja malo ako je sto ostalo za otrgnuti? Pa sve da me i zapadne koja buhtlica bez mesa i to je OK. Nisam gizdava, volim i bezmesno ovako sa pecenicom i kulenom. :))
    Grli te Nuua. ��

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hahaha! Draga Sanja, da znaš da sam te prepoznala i da se nisi potpisala! 😉😚 Samo se ti zaleti, a ja ću lako zamesiti novu, da te čeka vruća 🌠 Hvala ti, obradovala si me javljanjem, šaljem ti veliki pozdrav! 💕

      Избриши
  2. Mnogo mi se sviđa ovaj recept. Nisam od onih koji mese, a ovo svakako jednom makar moram napraviti. Divno je kad neko podeli recept koji često pravi. Super su ti fotke isto.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno, Kato! Ovo testo je zaista odlično i može se kombinovati sa punjenjem, pa čak i prazno bi bilo divno :)

      Избриши
  3. Одговори
    1. Hvala Aleksandra! Baš tako, samo da se doda neka salatica i to je baš fini obrok :))

      Избриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...