петак, 23. март 2018.

Korvapuusti - finsko cimet pecivo


Ono što su za Šveđane čuvene Kanelbullar, odnosno cimet rolnice, za Fince je Korvapuustit - ukusno i mirisno pecivo sa cimetom i kradamomom. Drugačiji je samo način oblikovanja, tj. uvijanja testa. 


Odlične su i tople a i kada se ohlade pa su vrlo praktične da se spakuju deci za užinu. Zaista divno i mirišljavo pecivo koje možete servirati uz kafu, kakao ili mleko.


Korvapuusti - finsko cimet pecivo

Sastojci:
450-500 g brašna
20 g svežeg kvasca
200 ml mleka
100 g maslaca
1 jaje
30 g šećera
1 ravna kašičica mlevenog kardamoma
prstohvat soli

Za punjenje:
50 g maslaca
70 g smeđeg šećera
1 kašičica cimeta
krupni šećer za posipanje

Priprema: 


• Maslac staviti u činijicu pa na paru da se otopi (to možete uraditi i u mikrotalasnoj, ali uz povremeno prekidanje i mešanje kako ne bi prskalo).
U toplo mleko staviti po kašičicu šećera i brašna a onda dodati izmrvljen kvasac. Promešati i ostaviti na toplom da se kvasac aktivira i zapeni. 

• U činiju za mešenje staviti brašno, šećer, so, kardamom. Potom dodati prohlađeni otopljeni maslac u kome je razmućeno jedno jaje i na kraju mleko sa kvascem. Umesiti meko testo, pokriti ga i ostaviti najmanje 45 minuta da se udvostruči.

• U istoj činijici u kojoj ste rastopili maslac za izradu testa, sada otopite 50 gr maslaca kojim će se testo premazivati. Potrebno je da se otopi i ostavi na sobnoj temperaturi da se steže, dakle, neće biti sasvim tečan, već idealan za premazivanje.
U drugoj činijici pomešati smeđi šećer i cimet. 

• Podlogu za rad posuti brašnom i oklagijom na njoj razviti naraslo testo, tako da bude debljine oko pola centimetra. Premazati ga maslacem pa zatim posuti mešavinom šećera i cimeta (nažalost, tog koraka nema u slikama postupka jer sam se setila da slikam tek kad sam rolat već uvila :))
Uviti testo u rolat, pa oštrim nožem ili sekačem za testo iseći rolat u trouglove, ali da uži kraj bude širok oko 2 centimetra. Zatim svaki trougao po sredini pritisnuti drškom varjače ili tupom stranom noža.




Poslagati trouglove na pleh obložen pek-papirom, pokriti ih čistom krpom da se ne suše i ostaviti da još malo narastu, dok se rerna ne ugreje.



Svaki trougao premazati mešavinom žumanceta i ulja, posuti krupnim šećerom i peći na 180 stepeni dok fino ne porumene. 
Trouglići će u toku pečenja dosta da narastu, tako da ako želite da budu manji i da dobijete više komada, onda je bolje testo podeliti na dva dela, pa praviti dva tanja rolata i dalje sve raditi po receptu.









Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...