недеља, 8. април 2018.

Jaja u piti od sira


Za pripremu ove pite se koriste kuvana jaja, tako da ovaj recept baš dobro dođe posle Uskrsa, kada je kuća puna jaja, posebno ako imate decu koja ih dobiju od rodbine i komšiluka i više ne znate šta ćete s njima (misli se na jaja, a ne na rodbinu i komšiluk :))
Naravno, pitu možete praviti i za neke fine prilike, jer je veoma dekorativna u preseku, a uz određeno prilagođavanje u pogledu vrste brašna, može biti jedan ukusan, hranljivi hrono doručak ;)





Jaja u piti od sira 

Sastojci:

Za testo:
400 g brašna
200 g maslaca
prstohvat soli
jedno jaje
1 kašika kisele pavlake (ili 2-3 kašike vode)

Za nadev:

7-9 kuvanih jaja (u zavisnosti od njihove veličine)
500 g svežeg sira
100 g kisele pavlake
100 g svežeg spanaća
1 ravna kašičica soli


Priprema:

• Ukoliko već nemate kuvana jaja, potrebno ih je skuvati i to tako da budu tvrđa, dakle, da se kuvaju do 10 minuta. Kada se prohlade oljuštiti ih i ostaviti do upotrebe. 
• U činiju staviti brašno (ja sam sad koristila 200 g integralnog spelt brašna, 50 g ražanog i 150 g belog brašna), omekšali maslac, kašiku kisele pavlake, jaje i so. Umesiti testo i odmah ga podeliti na dva dela, jedan veći, oko 2/3 i manji 1/3. Ostaviti testo u frižider dok pripremite nadev.
• Spanać oprati, dobro ocediti od viška vode i sitno iseckati. 
U činiju staviti sir, kiselu pavlaku, iseckani spanać i so. Dobro promešati da se lepo poveže.
• Iseći pek papir tako da bude malo veći od kalupa u kome će se pita peći (26 cm). Na papiru pomoću oklagije razviti veći deo testa, staviti ga zajedno sa papirom u kalup, ako je potrebno testo malo prstima utisnuti i podići ka stranicama kalupa i viljuškom izbockati kako ne bi popucalo u toku pečenja.
Na testo staviti većinu nadeva od sira. Kašikom napraviti udubljenja i u njih staviti kuvana jaja. Preko njih naneti ostatak nadeva od sira.
Drugi deo testa takođe razviti na veličinu kalupa i time prekriti pitu. Prstima spojiti krajeve ili ih preklopiti malo ka unutra, dlanovima sve blago pritsnuti da se "sljubi" i izbockati gornji deo testa.



• Pitu peći na 180 stepeni dok ne porumeni, kod mene se ispekla za 30 minuta. 



• Pita se servira hladna, tako da je možete napraviti i dan ranije ili bar nekoliko sati pre nego što vam je potrebna! Dakle, ostaviti da se dobro ohladi i stegne (jer je nadev kada je topao veoma mek) pa tek onda iseći i servirati.



Originalni recept je na Coolinarici objavila moja draga prijateljica Saška i ovo je samo jedno od njenih jela koje volim i koje se odomaćilo kod mene 💓
U Saškinom receptu se umesto spanaća koristi naseckana šunka, što je takođe jako ukusna kombinacija. Umesto nje, možete koristiti i kulen ili pak nešto drugo od zeleniša - mladi luk, proprženi praziluk ili sremuš (medveđi luk).








8 коментара:

  1. Одговори
    1. Kato, ideja je odlična! Plus, što je pita toliko efektnog izgleda :)) Hvala ti!

      Избриши
  2. Draga Jeko ovo je klasična pita za Uskrs u Italiji, jako ukusna. a i dekorativna. Bravo što si je postavila, sad kad kuvanih jaja ima na pretek.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Aleksandra, pa jeste, posle Uskrsa uvek ostane jaja i ovo je baš zgodan način da se sve iskoristi i pojede :))

      Избриши
  3. Јелисавета23. октобар 2018. 12:05

    Нисам хтела да чекам Ускрс, тад ми је и превише куваних јаја, па је ова пита је била део предјела на ручку претходног викенда:-) Уместо на тањиру са уобичајеним наресцима и сиром, кувана јаја су, за промену, завршила у овој дивној пити. Шта да кажем, побрала је све комплименте гостију за столом! Заиста је лепа, несвакидашња, свечана, издашна...:-)А посебан плус је што се служи хладна па се може направити и дан раније, што сам ја и урадила.
    Користила сам млађи сир, поснији, па је фил био помало трошан и зрнаст, ништа страшно, али мислим да је ради чврстине, компактности и лепшег изгледа,боље користити маснији сир. Такође, испробаћу је и у мањем калупу( 24 cm), мислим да би била још боља! Наравно, и у оригиналу, са шунком...ма једва чекам!

    Хвала, Јеко, на још једном лепом рецепту!Велики поздрав:-*

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Jelisaveta, hvala puno na isprobavanju recepta i na javljanju! I ja sam mnogo puta pomislila zašto se uvek čeka Uskrs da bi se ovako nešto isprobalo, kad je jako ukusno i atraktivno i za neke druge svečane prilike. Raduje me da ti se dopala! Mislim da je većina pita ukusnija kada se koristi masniji sir ;) A ova pita bi bila lepa možda i da se peče u duguljastom kalupu za hleb, pa seče na šnite, nisam probala, ali eto, sad mi je to palo na pamet.
      Hvala Saški što je podelila recept sa nama na Coolinarici! Šaljem ti veliki pozdrav! :)

      Избриши
  4. Одговори
    1. Ideja nije moja, već Saškina, a slažem se da je odlična! Posebno sad, posle Uskrsa, kad svi kuburimo sa viškom kuvanih jaja :) Hvala na javljanju, pozdrav! :)

      Избриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...