понедељак, 30. април 2018.

Slani štapići sa mašću


Ako ne koristite svinjsku mast u ishrani ili ne volite njen ukus i miris, odmah preskočite ovaj recept! :) A ako ste odrasli na 'leba, masti i aleve paprike i volite jela koja imaju neki starinski šmek, evo finog peciva za vas ;) Nešto poput koktel pogačica, ove štanglice su zaista odlične. Ne čeka se da se testo podigne, odmah se radi i za manje od sat vremena imate fino toplo pecivo na stolu.




Slani štapići sa mašću 


Sastojci:

500 (+50) gr brašna
1 kašičica soli
2 kašičice šećera
150 ml mleka
20 gr svežeg kvasca
250 gr svinjske masti
1 celo jaje
1 belance 

Za premazivanje:
1 žumance + malo ulja
krupna morska so

Priprema:

U toplo mleko staviti po kašičicu brašna i šećera, u to izmrviti kvasac, promešati i ostaviti da zapeni.
U veću činiju staviti mast, jaje i belance (žumance posebno odvojiti u šoljicu, ono će biti potrebno za premazivanje) sve dobro promešati, pa dodati brašno i aktivirani kvasac. 
Zamesiti meko testo i odmah ga, ne čekajući da naraste, na pobrašnjenoj podlozi pomoću oklagije razvući u pravougaonik debljine oko 1cm.



Prvo ga premazati žumancetom razmućenim sa malo ulja i posuti krupnom ili običnom soli pa tek onda iseći na štapiće željene veličine, moji su oko 6x2cm.



Štapiće stavljati na pleh obložen pek papirom sa malim razmakom i peći oko 15-ak minuta na 180 stepeni dok fino ne porumene.
Ideja - Dragica Lovčević




Idu fino uz jogurt, za doručak ili večeru, ali su jako fini i za druženja, uz meze i pivo :)









Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...