субота, 19. мај 2018.

Koh



Koh je jedan od nekoliko kolača koje sam često pravila kada sam počela da kuvam. Ne zahteva neke specijalne i skupe sastojke, jednostavno se priprema, izdašan je i jedino je potrebno sačekati da se dobro rashladi kako bi se servirao. U naletu novih recepata i velike želje da se stalno isprobava nešto novo, on je ostao nekako skrajnut i zaboravljen iako ga svi mnogo volimo, a posebno moja sestra. Ne bih ga se ni setila da mi se nedavno nisu nagomilala sveža jaja koja je trebalo potrošiti. Nisam imala vremena za nešto komplikovanije, pa je u toj situaciji koh bio najbrže rešenje za odličan desert.







Koh

Sastojci:

Za patišpanj:
8 belanaca
8 kašika šećera
8 žumanaca
8 punih kašika pšeničnog griza

Za preliv:
1 litar mleka
150 gr šećera
100 gr čokolade



Priprema:

Razdvojiti belanca i žumanca, pa u dubljoj činiji za mućenje mikserom umutiti belanca u čvrst sneg uz postepeno dodavanje šećera. Kada se šećer istopi, dodati žumanca pa griz i umutiti najmanjom brzinom miksera.
Dublji pleh dimenzija 20x30 podmazati i posuti brašnom, pa umućenu smesu izliti u pleh i staviti u zagrejanu rernu da se peče na 180 stepeni. Kolač je pečen kada porumeni i kora se blago odvoji od ivica pleha.

Dok se kora peče, mleko sipati u šerpu, dodati šećer i čokoladu izlomljenu na kockice i sve staviti na tihu vatru da se mleko ugreje do tačke ključanja a šećer i čokolada istope. Sve vreme polako mešati.

Pleh sa pečenom korom izvaditi iz rerne, koru izbockati viljuškom i odmah je preliti vrućim mlekom. To je najlakše raditi pomoću kutlače, polako sipati vruće mleko sa svih strana kako bi se kora ravnomerno natopila. U početku će mleko "plivati" preko kore, ali će ga ona upiti nakon hlađenja. Zato je potrebno da se kolač peče u dubljem plehu. 



Preliven kolač vratiti u toplu rernu da nabubri i upije sav preliv a kada se ohladi prebaciti ga u frižider da se dobro rashladi pa tek onda servirati.



2 коментара:

  1. Često pravim ovaj koh. Sjajan je. A inače je i vrh mog kulinarskog umeća kada je slatko u pitanju.
    Jelena Ljubinkovic

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jelena, mislim da si ti preskromna i čim imaš dete, sigurno se u kuhinji krčkaju i komplikovanije stvari :)) Inače, ja sam koh počela da pravim još u srednjoj školi jer jaja, griza i mleka je uvek bilo u kući onih 90-ih :) Hvala ti na javljanju, puno te pozdravljam!

      Избриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...