четвртак, 03. мај 2018.

Nepečena torta sa jagodama


Prava prolećna torta, kremasta i osvežavajuća. Za podlogu sam iskoristila odličnu nepečenu smesu kakvu koristim u Jafa torti , koja se ne kruni već je fina, kompaktna a krema je ona najjednostavnija od slatke pavlake i krem sira. Ovo je mala mera, za tortu dimenzija 20 centimetara, tako da ukoliko vam je potrebna torta za veće društvo (na pr. za kalup 28cm) trebalo bi da udvostručite sastojke. 



Nepečena torta sa jagodama 

Sastojci:

Za podlogu:
200 gr mlevenog keksa
100 gr mlevenih oraha (ili mlev.pečenih lešnika)
50 gr šećera u prahu 
80 gr maslaca (ili margarina)
6-7 kašika soka (od narandže ili breskve)

Za kremu:
250 ml mlečne slatke pavlake
250 gr krem sira
200 gr šećera u prahu
1 kesica želatina (10 gr)
I još:
600 gr jagoda 


Priprema:

U činiju staviti keks, orahe, šećer u prahu, maslac iseckan na listiće i sok, pa umesiti u ujednačenu smesu. Ukoliko je potrebno, dodati još malo soka ali nemojte da preterate, da smesa ne bi bila jako meka. Obruč okruglog kalupa za pečenje torte (20 cm) staviti na tanjir za serviranje pa u njemu utisnuti smesu za podlogu. Lepo je poravnati kašikom ili rukama i ostaviti u frižider da se hladi dok pripremamo kremu.

Jagode dobro oprati i očistiti, pa ih ostaviti da se osuše. Jedan deo jagoda koje su iste veličine preseći po visini na pola - njima će se oblagati stranice kalupa, tako da će torta kada se kalup skine imati lep, dekorativan izgled. Naravno, ako ćete celu tortu oblagati šlagom, onda ovo preskočite, ja baš nešto i ne volim šlag na torti već mi se više dopada taj "goli" izgled, pa ih ovako slažem :))

U činiju sipati slatku pavlaku i kratko je umutiti mikserom uz dodavanje šećera u prahu. Zatim dodati krem sir i još kratko mutiti da se povežu. 
U šerpicu staviti želatin u prahu, dodati 4 kašike vode, promešati i ostaviti da nabubri (to je vrlo kratko, oko pola minuta). Zatim šerpicu staviti na tihu vatru da se smesa ugreje - pazite, ne sme da proključa! Istopljenu smesu želatina odmah sipati u umućenu kremu i još jednom umutiti mikserom.

Izvaditi kalup za podlogom za tortu iz frižidera i par kašika kreme naneti po podlozi kako bi se jagode bolje "zalepile". Najpre naneti one polovine jagoda presečenom stranom ka okviru kalupa a zatim gusto popuniti i sredinu.


Preko toga sipati svu preostalu kremu, malo protresti kalup da se sve praznine popune i ostaviti tortu u frižider da se dobro rashladi, najmanje 10 sati kako bi se krema dobro stegla. 


Sutradan, ukrasiti tortu po želji, ja sam je samo posula struganom belom čokoladom i pomoću šprica nanela zvezdice od krem sira. 




Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...