понедељак, 14. мај 2018.

Preliv od piletine


Mislim da ovo jedno od onih jela sa kojima obično početnici u kuvanju kreću sa svojom "kulinarskom karijerom" ;) Nema tu šta da se pogreši, brzo se priprema a nešto mislim da teško da će se naći neko kome se ne bi svidelo - mom mužu je ovo jedno od najomiljenijih jela :)  Za one jako probirljive, može se pripremiti i bez povrća, a za one koji ga vole u svakom jelu (ta sam :D), kombinacije su brojne u zavisnosti od trenutne ponude, pa ga leti pravim uz dodatak tikvica, a često i sa brokolijem kao što je sada bio slučaj. 





Preliv od piletine


Sastojci:

650 gr belog pilećeg mesa
250 gr očišćenog brokolija (ili tikvica)
250 ml mlečne slatke pavlake
100 gr kisele pavlake
4-5 čena belog luka
so, biber, italijanska mešavina začina 
maslinovo ulje
300 gr integralne testenine 


Priprema:

Piletinu oprati, posušiti, očistiti od žilica ako ih ima pa iseckati na kockice.
Brokoli razdvojiti na cvetiće i dobro oprati. Ja iskoristim i štapiće brokolija, tako što ih iseckam na tračice. 
Beli luk očistiti i iseckati. 


U šerpu sipati vodu i staviti da proključa pa u njoj kuvati testeninu po uputstvu sa kesice.  

U dublji tiganj ili šerpu sipati maslinovo ulje.
Staviti na ulje kockice mesa i uz mešanje ih propržiti dok ne pobele sa svih strana. Dodati cvetiće brokolija, propržiti ih i čim malo omekšaju dodati beli luk. Sve naliti slatkom pavlakom pa dodati so, biber i neki suvi začin (italijansku ili provansalsku mešavinu začina). Kada slatka pavlaka proključa, dodati kiselu pavlaku, promešati da se i ona dobro umeša i ostaviti na vatri još par minuta a zatim u preliv dodati oceđenu skuvanu testeninu, dobro promešati i odmah poslužiti. 



Servirati posuto parmezanom, sa svežom salatom i naravno, rashlađenim belim vinom :)
Recept objavljen na Coolinarici u februaru 2011.



2 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...