среда, 09. мај 2018.

Rolnice od kora sa sirom i spanaćem



Ovo su pite od gotovih kora ali njihov ukus veoma podseća na ukus domaćih, rastezanih kora. Na to utiče premaz kojim se maže svaka kora, pa je recept idealan za one koji vole domaće pite a nemaju vremena ili iskustva da ih naprave.
Za nadev se mogu koristiti spanać ili blitva, pa čak i sitno iseckan sremuš.





Rolnice od kora sa sirom i spanaćem

Sastojci:

500 gr kora za pite (srednje debljine)

Za premazivanje kora:
(čaša od 2 dl)

2 jajeta
1 čaša brašna (kukuruzno ili integralno)
1 čaša kisele vode
1 čaša jogurta 
pola čaše ulja 
1 kesica praška za pecivo
1 kašičica soli

Za nadev:

400 gr sitnog sira
200 gr sitno iseckanog svežeg spanaća
2 jajeta 
1 ravna kašičica soli (može i manje ako je sir slan)
1 kutlača umućenog premaza 

Priprema:

Prvo napraviti premaz za kore:
Umutiti belanca, dodati im žumanca i sve ostale sastojke. Dobro umutiti da nema grudvica i da se svi sastojci povežu. 

Priprema nadeva:
Spanać dobro oprati, osušiti i naseckati što sitnije pa staviti u dublju činiju. U iseckan spanać dodati sir, so, jaja i jednu kutlaču već umućenog premaza. 

Kore preseći po dužini. 
Slažu se po tri kore a svaka se premazuje sa po dve-tri kašike premaza.
Premazati prvu koru, staviti preko nje drugu i premazati, pa treću. I nju premazati pa na donji deo staviti dve pune kašike nadeva od sira i spanaća, saviti krajeve kako nadev ne bi iscureo tokom pečenja pa uviti u rolnicu. 
Tako uraditi sa svim korama.


Rolnice poslagati na pleh obložen pek papirom i blago premazati ostatkom fila kojim ste ih premazivali a ako vam nije ništa ostalo, onda ih premazati mešavinom ulja i jogurta.


Peći u rerni na 180 stepeni oko 25-30 minuta, odnosno dok ne porumene. 



Ove rolnice se mogu napraviti i ranije, na primer uveče, pa ostaviti u frižideru i ujutro peći tako da imate odličan, topao doručak. A mogu se nepečene i zamrznuti, pa kada su vam potrebne, odmrznu se za pola sata i peku.






Rolnice možete iseći na tanje parčiće što je vrlo zgodno za serviranje prilikom većih slavlja. U tom slučaju, dakle, ako ćete ih pečene seći na komadiće nema potrebe da se prilikom pravljenja kore seku po dužini i da pravite oblik rolnice, već klasično slažete tri kore i uvijete u dugačku pitu pa posle pečenja isečete.
Ja češće radim na ovaj, prikazani način (tako da ih presečem po sredini)  jer mi odgovara za serviranje za neke svakodnevne prilike, a zgodno je i za poneti :)




2 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...