четвртак, 7. децембар 2017.

Lisnata rolat pita


Recepata za fino slano pecivo nikad dosta, uvek ima prilike da se mesi i ne mora se čekati neka proslava pa da impresionirate svoje goste, već dobro pecivo možete pripremiti i za doručak ili večeru. Ova pita se relativno jednostavno pravi i ne znam da li više pleni svojim ukusom ili izgledom. Pravila sam je i sa filom od mlevenih čvaraka ali mi je ipak najdraža u verziji sa sirom i maslacem.
Spolja je hrskava a unutra fina i meka, puna rolatića koji samo mame da se otkidaju.



Lisnata rolat pita 



Za testo: 

800 g brašna 
1 kockica (40 g) kvasca 
250 ml toplog mleka 
100 ml ulja 
100 ml kisele vode 
2 jajeta 
2 kašičice šećera 
2 kašičice soli 

Za premazivanje: 

200 g maslaca 
200 g krem sira 
1 kašičica soli 

Za premazivanje pite:
1 žumance
2 kašike ulja
semenke (susam, crni kim)


Priprema:

1. U toplo mleko staviti kašičicu šećera, kašičicu brašna i izmrvljenu kockicu kvasca, izmešati i ostaviti da se kvasac aktivira i zapeni.
Posebno izmeriti 800 g brašna.

2. U činiju staviti polovinu od potrebne količine brašna, po kašičicu soli i šećera, umućena jaja, ulje, kiselu vodu, podignuti kvasac i varjačom dobro izmešati. Nastaviti mešenje rukom uz postepeno dodavanje ostatka brašna, dok ne dobijete fino meko testo koje se ne lepi za ruke.  Činiju pokriti krpom i ostaviti na toplom mestu (ja je ostavim u zatvorenoj reni) da se testo diže, najmanje 45 minuta.  

3. Za to vreme, umutiti omekšali maslac, krem sir i so. 

4. Nadošlo testo prebaciti na dobro pobrašnjen sto, razvući oklagijom na debljinu od 1 cm  i premazati sa 1/3 umućenog maslaca i sira. Uviti u rolat i ostaviti na stolu da odmori, 15-ak minuta.
Ponoviti još dva puta: pobrašniti, razvući testo, namazati pa uviti u rolat, svaki put sa odmaranjem. 





5. Nakon toga, testo samo istanjiti tj. razvući u pravougaonik i uviti u rolat bez premazivanja. Možete testo podeliti na dva dela i onda rastanjiti i uviti, da se na taj način dobiju dva tanja rolatića, ja sam tako uradila, i dobila više manjih rolatića. 

6. Pleh za pečenje (okrugli 32-36 cm) podmazati ili postaviti pek papirom, pa slagati rolatiće jedan do drugoga, tako da se do pola preklapaju. Mogu se ređati i u četvrtasti pleh dimenzija 25x35, da bude tri reda rolata. Ostaviti ih još 15-ak minuta da odmore, zatim premazati žumancetom umućenim sa uljem,  posuti semenkama i peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, oko 35 minuta odnosno dok ne porumeni. 


Napomena - prilikom premazivanja rolatića jajetom, pokušajte da premažete samo gornji deo, ne i navoje, tako će oni biti izraženiji i više će se listati kada se pita ispeče.








Recept je iz starog broja časopisa Dobra hrana, uz moje minimalne izmene. Pita nije previše slana, ukoliko volite slanije, dodajte još malo soli.
Moj predlog, za one koji imaju "slatki zub", je da se može napraviti i u slatkoj verziji - maslac pomešati sa nutelom ili eurokremom (umesto krem sira) i to prilikom trećeg premazivanja, urolati i onda seći na rolatiće :) 



A evo kako izgleda kombinacija 3 u 1 - testo je po receptu za Najmekše kiflice, fil po receptu za Rolat sa čvarcima a sistem premazivanja i oblikovanja po ovom receptu :)


Recept je objavljen na Coolinarici u martu, 2014. 





2 коментара:

  1. Znam koliko ti je dobra ova rolat pita..u zadnje vreme ne mesim puno, ali ću morati da je ponovim.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zoko, sećam se da si je ti na Coolki među prvima napravila i da su slike bile jako lepe :) Nisam je ni ja dugo pravila, stalno nešto novo isprobavam pa i zaboravim...Puno te pozdravljam!

      Избриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...