петак, 9. фебруар 2018.

Ćufte od sočiva

Dobre strane sočiva (leće) su brojne - prepuno je proteina, korisnih ugljenih hidrata, minerala i vlakana ali se i pored toga mnogo ređe koristi u odnosu na pasulj i ostale mahunarke, iako je izvanrednog ukusa. Zato se trudim da ponekad odstupim od klasičnog jelovnika i detetu i nama napravim i nešto drugačije a opet fino i ukusno. Od njega se mogu praviti raznorazne ukusne čorbice, variva, hladne salate ili nešto poput ovih ćuftica bez mesa, jednostavno, jeftino jelo, a opet fino i ukusno.



Ćufte od sočiva

Sastojci:

150 gr sočiva 
100 kačkavalja ili trapista (narendanog) 
jedna tikvica (može se narendati i krompir umesto tikvice) 
glavica crnog luka 
3,4 cena belog luka 
jedno jaje 
3 kasike maslinovog ulja 
6 kasika prezli (ili integralnog brašna, ovsenih mekinja..)
tri kašičice iseckanog persunovog lišća 
kašičica soli, malo bibera i slatke aleve paprike 
prezle ili kukuruzno brasno da se ćuftice uvaljaju 
ulje ili mast za prženje



Priprema: 

- Kao i kod pripreme ostalih mahunarki, bilo bi dobro da se sočivo veče pre pripreme ili bar nekoliko sati ostavi potopljeno u vodi kako bi se neutralisala fitinska kiselina koju sve mahunarke sadrže, a koja sprečava da se u telu iskoriste korisni minerali i enzimi potrebni za varenje hrane. Mahunarke se dobro isperu u situ, naliju hladnom vodom, sutradan se ta voda prospe i kuvaju se u novoj vodi.

1. Sočivo koje je odstajalo u vodi, procediti, naliti novom hladnom vodom i staviti da se kuva - skuvano je za 20 minuta. Procediti ga od vode i staviti u dublju posudu da se prohladi. 
Dok se sočivo kuva, narendati tvrdi sir i tikvicu, a luk iseckati pa izmešati sa kuvanim sočivom. Dodati jaje, maslinovo ulje, prezle ili brašno, iseckani peršunov list i začine. 

2. Sve sastojke dobro izmesati, da se sjedine, pa vlažnim rukama oblikovati ćuftice i uvaljati ih u mešavinu kukuruznog brašna i prezli. 
Pržiti ćuftice na ulju, ispržene vaditi na salvet da se ocede od masnoće.





Ćufte se mogu napraviti i dan ranije, oblikovati i ostaviti u frižideru, pa sutradan ispržiti. Ja sam ih pravila ujutro a spremala popodne, čak mislim da su bolje kad malo odstoje, jer se bolje stegnu. 
Posluziti uz prilog po želji, pire krompir, grilovano povrće, sataraš, a uz ovakva jela posebno lepo idu hladni prelivi sa grčkim jogurtom ili tzatziki salata.
Od ove mere dobije se 24 manje ćuftice.
Recept sam objavila na Coolinarici u septembru 2012.



3 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...