недеља, 11. март 2018.

Prekriveni kolač sa jabukama

Kada bi slika mogla da govori, rekla bi koliko je ovo fini kolač - tako jednostavan, mirisan a kremast i osvežavajuć! Ne preterujem ako kažem da bi u nekim neobaveznim prilikama mogao da zameni i tortu a posebno prija dobro rashlađen uz neko fino, hladno piće :)




Prekriveni kolač sa jabukama


Sastojci:
(izvorni recept)

Testo:

125 gr oštrog brašna
125 gr glatkog brašna
125 gr maslaca
1 puna kašičica praška za pecivo
1 jaje
50 gr šećera u prahu

Nadev:

1/2 l vode
1/2 l soka od jabuke
200 gr kristal šećera
1 kesica vanilin šećera
3 kesice (120 gr) praška za puding od vanile
6 jabuka srednje veličine (neočišćene su težine oko 1.100gr)

Priprema:

Testo:

U činiji pomešati sve sastojke: brašno, prašak za pecivo, šećer u prahu, jaje i maslac iseckan na listiće. U početku će se smesa osipati, ali posle 5 minuta mešenja formiraće se glatko testo. Odmah ga podelite na dva dela, jedan veći kojim će se obložiti kalup i manji koji će poslužiti kao "poklopac". Ostaviti testo u frižider da se rashladi dok pripremamo nadev.

Nadev:

U šerpu sipati vodu i sok od jabuke (za intenzivniji ukus možete koristiti samo sok od jabuke ali onda obavezno smanjite šećer). Dodati šećer i staviti na vatru. Odvojiti malo tečnosti i u njoj razmutiti prašak za puding. Kada sok u šerpi provri, skuvati puding stalno mešajući dok se ne zgusne. Skloniti sa vatre i povremeno promešati.

Dok se puding hladi, pripremamo korice. 

Na pek papiru, pomoću oklagije, razviti veći deo testa da bude većeg prečnika od kalupa u kome će se kolač peći (24 cm). Dakle, da ima testa da se oblože i stranice kalupa. Testo će biti prilično tanko ali tako i treba da bude jer će pečenjem blago da nabubri. Izbockati ga viljuškom. Ako je potrebno, pobrašnite papir i testo da se ne lepi. Ubaciti ga zajedno sa papirom u kalup i prstima popraviti stranice da lepo legnu uz kalup.
Manji deo testa takođe razviti na papiru, zatim na njega prisloniti kalup pa nožem opkrojiti oko kalupa kako bi bilo istog prečnika jer ćemo njime prekriti kolač pa i njega izbockati viljuškom.

Tek tada, kada je sve pripremljeno, očistiti jabuke, a ne ranije, kako ne bi pocrnele. Oprati ih, očistiti, oguliti i iseći na kockice. Odmah ih ubaciti u topao puding (ne smeta ni ako se ohladio), dobro promešati i odmah sipati preko kore u kalupu. Odgore staviti poklopac od testa, popraviti ga malo rukama da se "zalepi" za nadev.



Peći na 180 stepeni, oko 30 minuta. Budući da je nadev već gotov, potrebno je samo da se testo ispeče odnosno čim porumeni, gotovo je. Kolač će po vađenju iz rerne biti mek na dodir i potrebno je najmanje 12 sati da se dobro rashladi i stegne kako bi se mogao seći i servirati. Dakle, možete ga napraviti i dan, dva ranije.
Posuti mešavinom šećera u prahu i cimeta i uživati! :)





Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...