среда, 7. март 2018.

Testenina sa pestom od brokolija

Brokoli je još jedna vrsta povrća koje veoma volim. Izuzetno je zdrav, brzo se priprema i fino kombinuje i kao dodatak nekom obroku sa mesom ili pak ovako, uz testeninu. Ovo je ručak bez mesa, brzo i jednostavno se priprema i veoma je ukusan!
  


Testenina sa pestom od brokolija


Sastojci:
(originalni recept)

300 gr integralne testenine 
400 gr očišćenog brokolija (jedna manja glavica)
60 gr naribanog sira (kod mene je to ementaler a može i parmezan)
60 gr badema
oko 1 dl maslinovog ulja
nekoliko čena belog luka
so, biber, italijanska mešavina začina



Priprema:

U veću šerpu sipati vodu i staviti na vatru da proključa




Brokoli iscepkati na cvetiće, dobro oprati i staviti u vrelu vodu da se kuva.
Za to vreme, bademe staviti u kesicu za zamrzavanje pa ih oklagijom ili čekićem blago usitniti. Zatim ih staviti u manji suv tiganj da se lagano peku na vatri, samo minut-dva, tek da puste miris. 

Prebaciti ih u blender, dodati maslinovo ulje, rendani sir, so, biber i mešavinu začina.

Kada brokoli omekša, izvaditi ga pomoću rešetkaste kašike i ubaciti u blender ili secka, a u istu tu vodu staviti testeninu da se kuva.

Dok se testenina kuva, napraviti pesto. Sve sastojke usitniti pulsirajući i ako je potrebno dodati još malo maslinovog ulja ili vode u kojoj se testenina kuva (sami prilagodite gustinu pesta). Kuvanu testeninu procediti i pomešati sa umakom. 


Originalni recept je objavila Ružica13 na Coolinarici i ona je koristila broccoli rapini, jednu vrstu "starijeg rođaka" brokolija. On ima cvetiće kao i brokoli ali ne formira veliku glavu. Meni je bilo teško da ga pronađem, pa sam odlučila da jelo pripremim sa brokolijem i mislim da je i to sasvim fina zamena.
Poslužiti odmah, sa svežom salatom i čašom belog vina. Prijatno :)




4 коментара:

  1. Draga Jeko ovako sa integralnim testom, može da se koristi i u toku dijete, samo se smanji porcija pašte na 50 gr. Lep recept i zdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Aleksandra :) Integralnu testeninu i inače koristim, mnogo mi je ukusnija u odnosu na onu od belog brašna...:))

      Избриши
  2. Анониман8. март 2018. 22:22

    Super recept, hvala i pozdrav :)

    ОдговориИзбриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...