петак, 27. април 2018.

Noćne gužvarice



Isprobala sam mnogo recepata za klasičnu štrudlu od kvasnog testa i ovaj je jedan od onih kojima se rado vraćam. Ono što ga čini specifičnim je da se testo ne diže po uobičajenom postupku, već se preporučuje da se štrudla pravi uveče a tek ujutro peče, odnosno urolane štrudle se ostavljaju preko noći na hladnom mestu da lagano rastu (otuda i naziv "noćne":).





Noćne gužvarice 

Sastojci:

Za testo:
600 g brašna
100 g šećera
100 g masti 
3 dl mleka
2 žumanceta 
1 kesica suvog kvasca (7 g ili 20 g svežeg kvasca)
prstohvat soli
rendana korica od jednog limuna

Za nadev:
2 x 200 g mlevenog maka (ili mlevenih oraha, lešnika)
2 x 4 kašike šećera
2 x kesica vanilin šećera
2 x 3 kašike džema 
2 x 50 ml vrućeg mleka 

Priprema:

U toplo mleko staviti po kašičicu brašna i šećera pa dodati kvasac, promešati i ostaviti na toplom mestu da se aktivira.
Brašno prosejati u činiju za mešenje, staviti šećer, so, mast, razmućena žumanca, narendanu limunovu koricu i mleko u kome je kvasac zapenio.
Umešeno testo odmah podeliti na dva ili tri dela, ja obično podelim na dva dela kako bih dobila dve dugačke štrudle. 

Za nadev je potrebno dobro izmešati mleveni mak ili mlevene pečene lešnike sa vrućim mlekom. Prvo u mak stavite šećer, vanilin šećer i džem a onda polako dodajete vruće mleko i mešate, kako biste dobili da nadev bude gustine paste, nikako ređi. 

Podlogu za mešenje posuti brašnom, pa pomoću oklagije razviti prvi deo testa. To može ići malo teže jer se testo pre toga ne ostavlja da raste, ali tako bi i trebalo biti. Potrudite se da ga što tanje razvučete, kako bi štrudla imala više "namotaja" :)
Premazati testo pripremljenim nadevom, ostaviti po 1-2 cm sa donje i gornje strane kako bi se štrudla lakše savila i kako prilikom uvijanja nadev ne bi iscureo. Uviti štrudlu i staviti je u pleh obložen pek-papirom.
Isto uraditi i sa drugim delom testa. 


Ja obično pravim jednu sa makom a drugu sa mlevenim lešnicima. U fil od maka stavljam džem od šljiva a u fil od lešnika džem od narandže.
* Na fotografijama je i početak štrudle u tankom sloju premazan džemom, tako da se taj premaz nalazi u centru štrudle kada se ona uvije. 

Štrudle izbockati viljuškom i prekriti streč folijom pa krpom. Pleh sa štrudlama ostaviti na hladnom mestu (ne u frižideru), na terasi ili u hladnom špajzu. 
Ujutro, uključiti rernu da se greje na 180 stepeni, a štrudle, koje su preko noći skoro duplo narasle, premazati razmućenim jajetom i prekriti ih alu-folijom. Pred kraj pečenja otkriti i kada dobiju rumenu boju izvaditi iz rerne. Tada možete staviti komadić maslaca na viljušku i preći preko vrućih štrudli kako bi dobile sjaj. Ostaviti ih da se potpuno ohlade pa tek onda iseći i servirati.






Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...