недеља, 15. април 2018.

Pogačice sa kikirikijem


Pogačice sa kikirikijem, koji je i u testu a i u premazu, što im daje baš lep, pikantan ukus.  Ono što je posebno zgodno je što se testo može umesiti uveče i ostaviti u frižideru, pa ujutro, čim se probudite uključite rernu, na brzinu razvučete testo i stavite ga da se peče. Tako da se, dok se vi spremate i doručak sprema tj. peče :)





Pogačice sa kikirikijem

Sastojci:

300 g brašna
250 g sitnog sremskog sira
200 g maslaca (margarina)
2 kašike mlevenog kikirikija
2-3 čena sitno narendanog belog luka
1 ravna kašičica soli
Za premaz:
1 jaje
2 kašike mlevenog ili usitnjenog kikirikija 


Priprema:

U činiju za mešenje staviti sir, maslac iseckan na listiće, mleveni kikiriki, narendani beli luk, so i brašno (ja sam koristila 150 g integralnog spelt brašna i 100 g belog brašna). 
Umesiti testo, koje će biti prilično lepljivo i masno, ali ne dodavati više brašna. 
Testo blago posuti brašnom sa svih strana i ubaciti u veću kesu. Odmah ga oklagijom stanjiti i ostaviti u frižider da prenoći.
Sutradan, uključiti rernu da se ugreje na 180 stepeni.
Testo izvaditi iz frižidera, a podlogu za mešenje posuti brašnom ili pak samo raseći kesu u kojoj je testo bilo i direktno na njoj vaditi pogačice. Dakle, testo posuti brašnom, oklagijom ga razvući (ne previše tanko, neka budu debljine oko 1cm)  pa modlom ili čašom vaditi pogačice. Biće potrebno da svaki put rub čaše stavite u brašno kako se ne bi lepio za testo.



Ređati ih na pleh obložen pek papirom, premazati razmućenim jajetom i posuti kikirikijem. Peći u rerni na 180 stepeni dok ne porumene. 




1 коментар:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...