понедељак, 2. април 2018.

Posni pužići sa sušenim paradajzom


Veoma ukusni i aromatični! Možete ih servirati kao predjelo, u danima posta, mogu biti ukusna užina "za poneti" a iako je testo posno, fino se slažu i uz klasično meze :)






Posni pužići sa sušenim paradajzom


Sastojci:

1100 g brašna
5 kašika susama (30 g)
1 kocka kvasca (40 g)
500 ml kisele vode
200 ml ulja
1 kašika šećera
1 kašičica soli
250 g sušenog paradajza 
3-4 kašike maslinovog ulja

Priprema:

Prvo ispeći susam: u suv tiganj staviti 5 kašika susama i blago ga peći dok ne počne da menja boju i blago požuti i zamiriše, naravno, vodite računa da ne zagori. Skloniti sa vatre i ostaviti da se prohladi.
Kiselu vodu ugrejati, staviti u nju po kašičicu šećera i brašna i izmrviti kocku kvasca. Sve promešati i ostaviti na toplom mestu da se kvasac aktivira.

U posudu za mešenje staviti brašno (za početak stavite manje od kilogram, lako ćete dodati ostatak u toku mešenja). Dodati sve ostale sastojke: aktivirani kvasac, ulje, šećer, so, pečeni susam i zamesiti glatko testo dodajući ostatak brašna. Posudu pokriti i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči.
Posle 45 minuta, podlogu za rad posuti brašnom i izručiti naraslo testo. 
Podeliti ga na dva dela (ili na tri, ukoliko želite manje pužiće).
Oklagijom razvući prvi deo testa na debljinu od oko 5 mm, blago ga premazati maslinovim uljem i u dva reda poslažite sušeni paradajz. Druga varijanta je da paradajz sameljete i onda samo time premažete testo.
Uviti ga u rolat i oštrim nožem ili sekačem za testo seći na pužiće debljine oko 2 cm, pa ih slagati na pleh obložen pek papirom. 
Svaki pužić malo oblikovati rukom i spljoštiti dok je na plehu, da ima lepši oblik. Ukoliko neki delić paradajza viri, prstima ga utisnuti u testo kako ne bi goreo tokom pečenja.



Tako uraditi i sa drugim delom testa, pa čistom krpom prekriti pužiće dok se rerna ne ugreje i peći ih na 180 stepeni dok lepo ne porumene.
Ukoliko nemate sušenog paradajza a ipak želite da ih napravite, fina zamena bi bile maslinke iseckane na kolutiće. Pre nego što ih stavite na testo, možete ga premazati maslinovim uljem, pasiranim paradajzom ili kečapom a možete dodati i neki začin, na primer origano ili bosiljak. 

Izvorni recept za testo - Ikka 







5 коментара:

  1. Jeko,meni nisu uspeli puzici,ni priblizno kao Vasi.Mislim da sam ih dugo pekls 45 min na 180 stepeni.Da li Vi ostavljate da narastu puzici u plehu i koliko dugo ih pecete.Hvala puno.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Miro, baš mi je žao što nisu uspeli. Nisam napisala vreme pečenja jer ipak nisu sve rerne iste i kod mene se ispeku za 25-30 minuta a znam da je to kod nekih rerni nedovoljno. Moguće da su se prepekli pa ispali tvrđi ili je testo u startu zamešeno tvrđe.
      Inače, ja ih ostavim pokrivene da se podižu u plehu dok se rerna ne zagreje a njoj je potrebno oko 15 minuta.
      U svakom slučaju, hvala. Nadam se da ćete im dati drugu šansu, samo zamesite mekše testo i kraće pecite. Lep pozdrav!

      Избриши
  2. Glavno sam izostavila da su bili tvrdji pužicik.Hvala i molim za savet.

    ОдговориИзбриши

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...