четвртак, 26. април 2018.

Zapečena jaja sa sirom i divljim lukom


Divlji luk, sremuš ili medveđi luk je izuzetno hranljiva prolećna biljka. Bogat je vitaminom C i mineralnim solima i veruje se da od svih biljaka najbolje čisti krv, jetru i žuč te da ima i antibakterijska svojstva. Osim toga, olakšava disanje, sprečava pojavu ateroskleroze a utiče i na sniženje pritiska i holesterola u krvi. 


Sremuš ima karakterističan miris koji veoma podseća na miris belog luka, ali, na svu sreću, on se oseti samo u toku jela a ne i posle :) Može se konzumirati svež, i to je svakako najzdravija varijanta, u salati, a može se koristiti i u čorbicama, pecivima i projama ili pomešan sa sirom, pa služiti kao namaz na hlebu.


Period kada ga ima na pijacama i u prodavnicama je upravo sada, u aprilu i početkom maja, pa bi ga trebalo iskoristiti kako bi se oslobodili prolećnog umora i očistili telo od toksina nakupljenih posle teške zimske hrane :)




Zapečena jaja sa sirom i divljim lukom



Priprema:

Divlji luk dobro oprati i iseckati.
Jaja umutiti sa sirom, dodati malo soli i bibera i iseckanu slaninu ili suvi vrat. 
Na kraju umešati iseckani divlji luk i sve dobro promešati. 
Sipati u podmazane vatrostalne posude (ili jednu veću posudu) i zapeći u rerni dok ne porumeni i uhvati se korica.


Servirati sa svežom salatom, jogurtom ili kiselim mlekom. 

Pogledajte video recept na Youtube kanalu:






Količinu sastojaka prilagodite broju ljudi koji će jesti, ovo je mera dovoljna za dvoje, troje :) Ukoliko imate sušenog paradajza, možete i njega dodati, odlično je!







Нема коментара:

Постави коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...